De manar till uppror mot fula nybyggen

De manar till uppror mot fula nybyggen

Arkitektupprorets Johanna Aleniusson och Henrik Agotsson har rest land och rike runt för att hitta exempel på mindre smickrande byggen. Här motiverar de några av sina val.

Arkitekturupproret beskrivs som en folkrörelse och startade som en Facebook-grupp 2014. I skrivande stund har de över 18 000 följare. 2016 registrerades Arkitektupproret som en ideell organisation.
 
Arkitekturupprorets syfte är att verka för vackrare nybyggnation i Sverige och samtidigt värna om kulturarvet, bland annat genom att skapa debatt och visa exempel från andra länder på lyckad nyproduktion. Föreningen delar också ut ett kalkonpris samt finpris för det nybygge som framröstats som landets fulaste respektive vackraste.

Köpcentrum Nordstan, Göteborg

”Tanken förs till en gigantisk strandad oljetanker. Byggnaden är vass och kantig, färglös och trots att den är färdigställd ger den känslan av att vara under byggnation. Som köpcentrum komiskt nog ogästvänlig.”

Foto: Johanna Aleniusson

Comfort Hotel, Norrköping

”En byggnad uppdelad så att det ser ut som två helt olika hus. Rostig stål möter konstiga fönster i ena delen. Någon slant med linjalen i den andra. Inget hänger ihop”.

Foto: Inger Glimmero / Johanna Aleniusson

Gallerian Månen, Ljungby

”Denna skokartong känns som ett ihopkok av prefabricerad betong som man försökt att rädda med skrikig dekor”.

Foto: Johanna Aleniusson

Kontorsbyggnad, Centrala Linköping

”Den bruna byggnaden till höger äter inte bara upp ett helt kvarter, den formligen skriker assymetri. Känslan att någon kloss skall lossna och trilla ner slår en när man promenerar där. Om man nu gör det”.

Foto: Johanna Aleniusson

Stadshuset, Västerås

”Här han man klippt och klistrat med gråa sockerlådor. För detta experiment skall synas, placerar man ett 65 meter högt klocktorn som för tankarna till allt annat än ljuv musik”.

Foto: Henrik Algotsson